I år er det ventet totalt 118 cruiseanløp med over 140.000 cruisepassasjerer til Tromsø. Disse anløpene fordeler seg på 54 ulike cruiseskip fra 31 rederier.

I vinter (februar/mars) har vi hatt 14 anløp med til sammen 13.741 passasjerer om bord. Av disse var det 57% briter, 35% tyskere og de øvrige 8% var fordelt på 50 andre nasjonaliteter. I april har vi hatt 8 anløp av «Nordstjernen» og skipet har enda to anløp igjen nå i begynnelsen av mai.

Det er fem cruiseskip som gjester Tromsø for første gang i år:

  1. «MSC Meraviglia» som har kapasitet til 5.700 gjester blir det største skipet som noen gang har seilt så langt nord.
  2. «Seabourn Oviation» ble satt i drift høsten 2017 og er omtalt som en flytende diamant. Vi snakker ren luksus til de 600 gjestene skipet har kapasitet til.
  3. «Zenit» drives av spanske Pullmantour som primært har sør europeiske gjester.
  4. «Star Breeze» er et lekkert skip fra det amerikanske rederiet Windstar. Det er første gang både skip og rederi kommer til Nord-Norge.
  5. «Europa 2» er i følge Berlitz Guide to Cruising & Cruise Ships nevnt som «the highest rated cruise ship in the world»

Per nå er det innmeldt at 9 av årets anløp bruker Tromsø som snuhavn. Dette inkluderer ikke «Nordstjernen».

Etter prognosene skal vi totalt ha tatt i mot over 130.000 cruisepassasjerer fordelt på 113 anløp ved utgangen av august. De resterende 6 anløpene kommer i løpet av høstens fire måneder og natt til 4. desember legger årets siste cruiseskip fra kai i Breivika.

Tall fra Innovasjon Norge viser at en cruisepassasjer i gjennomsnitt har et forbruk på kr. 860,- per destinasjon.
Les mer om Innovasjon Norges nøkkeltall for cruise