Onsdag 29. juni hadde cruiserederiet Seabourn overlevering av «Seaborn Venture» fra T. Mariotti skipsverft i Genoe, Italia. Rederiet omtaler selv skipet som «The Line’s First Purpose-Built Ultra-Luxury Expedition Ship».

«Seabourn Venture» seilte fra Rotterdam lørdag 23. juli og i dag kl. 18.00 la det til kai i Tromsø med en besetning på 247 personer og 109 spesielt inviterte gjester om bord.

De 148 gjestene som skal være med på skipets første cruise kom til Tromsø i dag og overnatter på byens hoteller før de sjekker inn og går om bord på «Seabourn Venture» i morgen. Kl. 17.00 legger skipet fra kai og det første cruiset går ut fra Nordens Paris mot Skarsvåg i nord.

Det har i flere år vært jobbet aktivt med å etablere Tromsø som snuhavn, så at rederiet Seabourn har valgt å legge jomfruseilasen til «Seabourn Venture» hit for å ta passasjerer om bord er veldig gledelig.

Snuhavn

Snuhavn for cruiseskip betyr at skipet bytter gjester. Et cruise avsluttes og passasjerene går på land, mens et nytt cruise starter med nye gjester som kommer om bord. Dette betyr økt aktivitet både over flyplass og på overnattingssteder. I tillegg er det et stort potensial i å cruisegjestene til å tilbringe flere dager i byen og regionen enten i forkant av, eller i etterkant av selve cruiset.

Tromsø har de siste årene hatt en fin økning i antall snuanløp per år. Pandemien skapte store usikkerheter i næringen og det har vært mange endringer i planlagte seilingsruter. Det ser allikevel ut som Tromsø vil ha totalt 14 snuanløp for cruise i år.

Totalt forventer Tromsø 176 anløp av cruiseskip i år. Av dette ligger nr 114 nå til kai og 62 gjenstår. På årets siste dag forventer vi at Hurtigrutens «Otto Sverdrup» vil avslutte cruiseåret 2022 i Tromsø.